Чтобы не видеть вверху этот надоедливый рекламный баннер от UCOZ, регистрируйтесь в системе или входите со своего глобального аккаунта
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Декабрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Поиск по сайту
Разделы
Новости братства [27]
События в мире [199]
Новости сайта [12]
Новости православия [72]
События в Украине [86]
Интересная информация [80]
Разное [23]
Авторская рубрика [7]
Размышления участников нашего братства...
Историческая справка [13]
Дополнительно
Наш опрос
Як часто ви читаєте Біблію?
Всего ответов: 30
Друзья сайта


Храм Всіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Одигитрия




Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная | Регистрация | Вход
Впевнений поступ Млинівського Братства
16:31
Млинів… Один із районних центрів Рівненщини, що розкинув павутини своїх вулиць на шляху до Свято-Георгіївського чоловічого монастиря «Козацькі могили» з північної його сторони. Невелике селище на берегах Ікви з 500-літньою історією за плечима нікого не залишить байдужим. Найбільше приваблює Млинів мальовничими краєвидами річки Ікви та пам’яткою давнини – графським маєтком родини Ходкевичів. Пишаються млинівчани яскравими особистостями, яких у різні часи приваблювало селище. До його долі причетні герой польського національно-визвольного руху Тадеуш Костюшко, філософ зі світовим ім’ям Аарон Перлов, археолог Ігор Свєшніков, літератор-дисидент Юрій Загорський, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Але час невпинно жене хвилі не лише Ікви, а й життя млинівчан. Люди метушаться, вирішують щоденні проблеми, працюють, відпочивають і розважаються. Одним із найулюбленіших місць відпочинку, особливо влітку, є місцевий пляж. Тут бувають практично усі: від малого до старого. Та інколи веселий гамір на мить завмирає. Над зеленим верболозом та спокійними водами лине тиха молитва. Це молоді люди, які зовні не відрізняються від оточуючих, зібравшись навколо імпровізованого столу, просять у Господа благословення на спільну трапезу та благополучне перебування на річці. Реакція різна: хтось скептично усміхнеться, дехто і не зверне уваги, інший проявить зацікавлення. Задовольняючи допитливі погляди, пролунає: «Та тож Братство». Саме про цих молодих людей, що називають себе Братством, та їхню чотирилітню історію ми вирішили поговорити з матушкою Ольгою Варварук, головою Млинівського православного молодіжного Братства Св. Архистратига Михаїла.

Кореспондент: - Розкажіть, будь ласка, як утворилося ваше Братство?

Ольга Варварук: - Дізнавшись про молодіжний рух, що розвивається у Православній Церкві, молодь Млинова взяла участь у Всеукраїнському православному таборі, який проходив у липні 2005 року на місці вшанування козацької слави – с.Пляшева, Радивилівського району, Рівненської області. Зустріч з однодумцями-однолітками, доступне спілкування з духовенством, поєднання молитви, праці і розваг справило на юних млинівчан незабутнє враження. В результаті цього та з ініціативи настоятеля Свято-Покровського храму Млинова митр. прот. Василя Ліщука Установчими Зборами 28 серпня 2005 року було засноване Млинівське православне молодіжне братство Св. Архистратига Михаїла. Від 2 лютого 2006 року Млинівське Братство зареєстроване в органах державної влади як Млинівська районна молодіжна громадська організація «Млинівське православне молодіжне братство Святого Архистратига Михаїла».

Кор.: - Скільки учасників нараховувало Братство на момент реєстрації?

О.В.: - Спочатку кількість молоді, яка приходила на щонедільні зустрічі становила від 8 до 18 чоловік.

Кор.: - Кількість не була постійною? З чим це було пов’язано?

О.В.: - Не маючи власного приміщення чи відповідних коштів для винаймання, зібрання відбувалися у приміщенні Державної служби молоді або у самому храмі. Це викликало багато незручностей і ставило під питання можливість продовжувати розпочату справу.

Кор: - Як вам вдалося подолати цю перешкоду?

О.В.: - Завдяки наполегливості та особистій нелегкій праці настоятеля храму і духівника Братства отця Василя Ліщука, через рік на церковному подвір’ї стояло нове приміщення. Воно отримало назву – Духовний центр для молоді, а 4 лютого 2007 року було освячено митрополитом Рівненським і Острозьким Євсевієм. На той час Братство уже збиралось двічі на тиждень, а його кількість стабілізувалась – близько 20 молодих людей.

Кор.: - Скільки братчиків нараховує ваша організація на сьогодні?

О.В.: - На даний момент регулярно відвідують зібрання та заходи 25-30 чоловік. На початок 2009 року по списку (заявах) є 32 члени Братства, а прихильників, тих, що пропустили більше трьох зібрань без поважної причини (студенти, працюючі, одружені чи батьки) – 17 чоловік.

Кор.: - Яку ж тенденцію має динаміка розвитку православного молодіжного братства?

О.В.: - Кількість членів Братства, безперечно, поступово зростає. І це радує, в той же час, можна сказати, що меншу кількість людей легше зацікавити, здружити, а також втримати їхню увагу. Основна частина Братства молодь 14-18 років, яка поступово змінюється. Специфіка невеликого селища в тому, що студентська молодь, яка навчається в інших містах рідко приїздить до батьків. Тож дуже часто тільки молода людина зацікавиться, почне вникати в суть християнського віровчення та молодіжного служіння, вбачати своє місце в Церкві, як різні обставини (вступ до ВУЗу, одруження, робота) віддаляють її від духовної родини. Якщо говорити про збільшення членів організації, то у нашому Братстві у невеликому містечку найбільш дієвіший спосіб – це приватна розмова, зорієнтована на зацікавлення. А коли людина вже приходить, то визначається: подобається їй перебування у такому товаристві, чи ні. Запорукою результативності в організації є згуртованість. Досягається вона тоді, коли росте рівень любові до ближнього, викорінюється байдужість, виникає відчуття відповідальності за того, хто поруч та за усю духовну сім’ю. Цьому сприяє тісне спілкування, спільне дозвілля, дружнє подолання проблем, усвідомлення себе частинкою організації, а також Церкви і, мабуть, найважливіше – щира спільна молитва.

Кор.: - Які напрямки діяльності Млинівського православного молодіжного братства св. Архистратига Михаїла Ви могли б назвати?

О.В.: - Напрямки діяльності Братства різносторонні, але обов’язково у будь-якій справі «долучений» священик (духівник), братчики постійно відчувають його опіку і на все беруть благословення. Важливим елементом нашого життя є освіта. За минулий рік, за допомогою коментарів духівника, Братство прочитало Чотириєвангеліє, переглянуло багато відеофільмів релігійно-духовної тематики. Крім того, духівник систематично проводить пізнавально-тематичні лекції, розкриває перед молоддю вчення святих отців, ділиться своїми думками і особистим досвідом. Але вся духовна освіта підводить до найголовнішого – обов’язкова присутність щонеділі на Літургії, сповідь і Святе Причастя кожної другої неділі місяця, що уже стало доброю традицією. А в час Великого посту Братство взяло на себе ще один обов’язок – разом з іншими парафіянами у недільній вечірній час співає «Акафіст до Страстей Господніх». І, звичайно, молитви за потреби братчиків (один за одного).

Кор.: - Тож, головним напрямком діяльності є освіта братчиків?

О.В.: - Це один з основних напрямків, але крім освіти, корисним є і спільне дозвілля: виїзд по суниці, на річку, на шашлики, по гриби чи просто до лісу, зустріч Нового року, колядування і щедрування «перебиранцями», власні українізовані християнські дискотеки, братські весілля, хрестини, іменини. Це все невід’ємна частина життя християнської молоді. Обов’язковою є і фізична праця на благо парафії. Традиційними стали паломницькі поїздки на Козацькі могили (с.Пляшева, Радивилівський район), Козацький редут (с.Смига, Дубенський район), до Свято-Успенської Почаївської лаври, джерела Св. Анни, чоловічого Хресто-Воздвиженського монастиря в селі Манява (Івано-Франківська обл.), київських святинь, у с.Зарваниця, с.Гошів, м.Чортків, Джублик і т. д. Мали можливість братчикам побувати і у Каневі.

Кор.: - Сьогодні братства по всій Україні беруть активну участь в організації та проведенні літніх таборів. Чи цікавиться Млинівське братство цим напрямком роботи?

О.В.: - Так! Братство вже чотири роки з величезним задоволенням бере участь у Всеукраїнських православних молодіжних таборах. І прагнучи втілити набуті там знання і досвід, два роки поспіль займається організацією і проведенням власних православно-оздоровчих таборів: молодіжний «Промінь любові» (перший тиждень липня) та дитячий «Промінчик» (передостанній тиждень серпня), які проходять на Дубенщині, за 6 км від джерела Св. Анни. Цей вид діяльності вимагає ретельної підготовки, чимало праці, але дуже результативний. Спільні молитви на свіжому повітрі, спілкування зі священиком, багато цікавої інформації, фізичні навантаження, ігри, співи, ватри – усе це здружує, залишає незабутні враження і заряд на весь рік.

Кор.: - А як щодо діяльності, спрямованої на інформування населення?

О.В.: - Деякий час плідно працював видавничий відділ – газета «Духовний вісник Млинівщини», але через брак відповідних знань та вмінь у молодших братчиків і нестачу часу у старших, на жаль, цей вид діяльності занепав. Основним напрямком роботи Братства є також соціальне служіння. Воно полягає в організації і проведенні духовно-просвітницьких та патріотичних концертів, участь у районних та обласних заходах. Це можливо завдяки тому, що при храмі вже 11 років прославляє Господа своїм співом молодіжний церковний хор «Надія». Коли створювалось Братство, хоровий колектив, уже відомий в області та за її межами, став його основою. Таке злиття інтересів дало хороші результати. Беручи активну участь у районних заходах («Різдвяні піснеспіви», вшанування пам’яті Т.Г.Шевченка, День місцевого самоврядування, День підприємця, День незалежності, День селища, вшанування пам’яті жертв голодомору і репресій, фестиваль повстанської пісні) Братство має можливість реалізовувати одну із своїх цілей – відродження духовних цінностей та культурної спадщини і пропагування християнської моралі. Крім того, щороку організація самостійно проводить багато концертів: «Свято колядок», «Радість воскресіння», «День матері», до 1020-ліття хрещення України-Руси, 500-ліття Млинова, «Свято Миколая» і т. д. Також Братство бере участь в обласних та міжнародних пісенних фестивалях, акції за здоровий спосіб життя та збереження дошлюбної чистоти «Рух чистих сердець», провело близько 20-ти духовно-просвітницьких концертів по селах району, допомагає проводити збір коштів на храм спільно з духовенством благочиння «Йорданською водою», приймає участь у тижні християнської етики і у родинних святах в середній школі, громадських панахидах, молебнях, освяченнях. Братчики постійно відвідують жителів Будинку пристарілих. Спільні заходи з іншими Братствами (Київ, Рівне, Здолбунів, Новоздолбунів, Здовбиця, Дубно) – невід’ємна частина діяльність Млинівського Братства.

Завдяки клопотанню духівника, митр. прот. Василя Ліщука, з вересня 2007 року Братство має свій мікроавтобус, а з липня 2008 року – сценічні костюми для хорового колективу та власну хоругву.

Кор.: - Приємно і цікаво було з Вами спілкуватися! Ваше братство, розвиваючись, набирає темпи! Бажаємо Вам достатньо духовних та фізичних сил для здійснення усіх планів!

О.В.: - Дякую!

Спливає час, спливають води Ікви, люди метушаться, вирішують щоденні проблеми, працюють і відпочивають. Але залишається надія, що незважаючи на матеріалізованість сучасного світу, розпусту і аморальність серед молоді, духовний занепад та вседозволеність, не вигорить та зникне в людських серцях одвічна істина «…не хлібом єдиним буде жити людина…».

Інтерв’ю провела Яніна Печонова
співробітник Синодального управління у справах молоді

Джерело: Прес-центр Київської Патріархії

Категория: Новости православия | Просмотров: 2368 | Добавил: tinet | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат
500
Новые добавления
Файлы:
23 Октября 2010
Как правильно выйти ... (Книги)
24 Августа 2010
Дмитро Степовик. Іст... (Книги)
23 Июня 2010
Молитвенный щит (Молитвы)
23 Июня 2010
Иконы и молитвы в ра... (Молитвы)
Статьи:
04 Декабря 2010
Пост без прикрас (Мои статьи)
04 Декабря 2010
Христианский брак ес... (Мои статьи)
20 Ноября 2010
Как выбирать духовни... (Мои статьи)
11 Ноября 2010
Милостыня должна поп... (Мои статьи)
Сайты:
11 Февраля 2011
Псалтирь (Библия и христианская литература)
11 Февраля 2011
Молитвослов (Молитвы)
02 Декабря 2010
"СЛОВО" - ... (Полезные ссылки)
08 Ноября 2010
Миссионерско-апологе... (Похожие сайты)
В Нежине
Прогноз погоди в Ніжині
Ніжин на мапі світу
Наша кнопка

Смело масштабируйте картинку ;)
Лучше всего наш сайт смотреть через:
Copyright orthodox-nezhin.at.ua © 2024 |