Чтобы не видеть вверху этот надоедливый рекламный баннер от UCOZ, регистрируйтесь в системе или входите со своего глобального аккаунта
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Май 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Поиск по сайту
Разделы
Новости братства [27]
События в мире [199]
Новости сайта [12]
Новости православия [72]
События в Украине [86]
Интересная информация [80]
Разное [23]
Авторская рубрика [7]
Размышления участников нашего братства...
Историческая справка [13]
Дополнительно
Наш опрос
Якою мовою Вам зручніше молитись?
Всего ответов: 53
Друзья сайта


Храм Всіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Одигитрия




Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная | Регистрация | Вход
Вірус на згадку. Чим Ви ризикуєте під час татуювання?
16:45
Чоловік Марини здоровий, випадкового сексу не було, кров не переливали, операцій не робили. Лише витатуюваний маленький метелик на шиї, який кілька років тому зробила в подарунок на власне двадцятиріччя.

Що можна підхопити в тату-салоні?

– У будь-якому випадку, одразу після того як шкіру прокололи можна ставити діагноз – дерматит, – говорить Павло Бардов, доцент кафедри дерматовенерології Національного медичного університету імені Богомольця. – В одних він проходить без ускладнень, в інших – з ними. Можливий також розвиток екземи, алергічного дерматиту, синдромів Стівенса-Джонса та Лаєлла, смертність від якого 25%. Слід пам’ятати і про дуже високу канцерогенність деяких барвників.

Але найбільша небезпека у тату-салонах – в іншому. Гепатит! Про це насамперед говорять усі опитані лікарі, і громадські організації, які протистоять цій хворобі: «Гепатит С в Україні» і «Зупинимо гепатит».

Ігор Анастасій, кандидат медичних наук, доцент кафедри інфекційних хвороб університету Богомольця, вже багато років лікує хворих на гепатити. Він показує презентацію, яку кілька тижнів тому привіз із Відня, де проходив щорічний з’їзд Європейської асоціації з вивчення захворювань печінки. У презентації – останні дані по захворюваності в світі.

– Гепатит B і C легко передаються через повторне використання голок та фарб та недостатню стерилізацію інструментів, – говорить лікар Анастасій. – Ось бачите, для передачі гепатиту В – достатньо одного десятитисячної міліграму крові, для гепатиту С і ВІЛ – по одній сотій міліграму крові.

Косметична послуга

Адміністрація по контролю за продовольчими товарами та медикаментами США попереджає на своєму сайті: татуювання небезпечні для здоров'я.

В журналі «Медицина» (США) опублікували дослідження: шанси отримати небезпечний вірус для тих, хто має татуювання, зростають в 9 разів. 33% людей з татуюванням хворі на гепатит С. Серед людей без малюнків їхня кількість значно менша – 3,5%.

Американська асоціація банків крові та американський Червоний хрест не приймають кров від донорів с татуюванням, яке зроблене менше року тому. Рівно стільки часу потрібно, щоб виявити всі можливі негативні наслідки тату.

Щоб вберегтися від інфікування гепатитом – інструменти треба або викидати, або довго стерилізувати. При 60°С – вірус помирає через 10 годин; при 98 – 100°С – через 45 хвилин. Автоклавування, тобто стерилізація парою під тиском, вбиває гепатит через 45 хвилин; Дезінфікувати інструменти розчинами треба не менше години.

Як у нас? Жодних законів щодо татуювання в Україні немає. Його вважають перукарськими та косметологічними послугами. Тобто, у нас проштрикати шкіру те саме, що підстригати волосся.

«Свідомо» звернулися до Державної санітарно-епідеміологічної служби України.Ось відповідь: «…Окремих санітарних правил для такого виду об’єктів не існує. Щоб надавати послуги, тату-салон повинен отримати Висновок Держсанепідекспертизи на матеріали та обладнання…

Заходи адмінвпливу – це штраф, постанова про тимчасове припинення функціонування, постанова про заборону експлуатації, передача матеріалів до слідчих органів».

У цьому ж листі нам пояснили: «Реєстрація і облік захворювань на вірусні гепатити B і C, пов’язаних із зараженням в тату-салонах, не проводиться».

– Жодних, просто жодних заходів безпеки у нас не дотримуються, – прибираючи зі столу зайві папери розповідає Оксана – колишня працівниця одного салону. Чотири місяці тому вона народила і тепер робить татуювання на дому.

– Ніхто і ніколи не витримує повного циклу стерилізації інструментів. Так, для вигляду засовують в автоклав машинку, а чи справно він працює, чи ні – нікого не хвилює. Рукавички, то також просто назва. Їх використовують по кілька разів. Логіка така – що вони мають захищати тільки того, хто робить тату, не того, кому роблять. Та там ніхто і не думає не те щоб про безпеку клієнтів, але і про свою власну. Найбільше мене дратує, коли перевіряють гостроту голки, штрикаючи собі у долоню. Тільки я кожні півроку проходила обстеження на СНІД та гепатит. Тоді як в салоні нас працювало шестеро, – випалює Оксана.

Стверджує, що хоч працює вдома, намагається оберігатися краще, ніж у салоні. Для роботи виділила окрему кімнату, яку одразу після клієнтів кварцує та стерилізує, а інструмент виварює по кілька годин.

«Свідомо» вирішило довільно обрати салон і подивитися як там з технікою безпеки.

Як я знайшла голки з кров’ю

«Майстер зробить тату на будь-який смак», переглядаю оголошення. Дзвоню. Йду.

Біля входу в стареньку п’ятиповерхівку невисокий, наголо бритий хлопець років 25.
– А де ж Ваш салон?

– Студія тут, на другому поверсі, – показує рукою на сходи.

«Студія» виявляється малесенькою зйомною кімнаткою у комуналці.

– Я не тільки цим заробляю, а цим живу, – з гордістю коментує «майстер». Не обманув – живе. Поруч із ліжком з тигровим покривалом, на якому «майстер» спить, – кушетка, на якій «творить».

Дмитро називає себе музикантом за покликанням. Працював на будівництві. За півроку зрозумів, що не його. Почав малювати тату.

– Ми ж майже як хірурги, працюємо з кров’ю.

– А сам з медициною пов'язаний, може курси проходив? – перепитую.

– Нашатир є – чом я не лікар, – сміється.

– А аптечка?

– Ага. Тільки далеко, – одразу відрізає, бо розуміє, що проситиму показати.

Натомість витягає з шафи коробку з одноразовими голками:

– Працюємо з одноразовими приладами та у рукавичках.

– А рукавички де? – не припиняю допитувати Дмитра.

– Нема. Сьогодні нема…Закінчилися.

Хвилин десять переконує, що натомість має все для стерилізації інструментів. Але не показує, і автоклаву в кімнатці ніде не видно.

– Знаєш, у салонах всі голки викидають у спеціальні бокси. А в тебе такі є?

«Майстер» дивиться на мене все з більшою підозрою.

– Нема, – на хвилину задумується. – Я їх не викидаю. Збираю сюди, – ставить на стіл переді мною літрову банку використаних голок. – Хочу, коли багато збереться, щось створити. Може фігурку якусь.

– А можна чаю? – запитую. Мені треба залишитися з голками на одинці.

– А може вино? – вже на виході з кімнати, пропонує Дмитро.

Відмовляюся. І поки він йде на спільну з сусідами кухню, обережно хапаю голку, що стирчить з банки. На ній засохла кров та фарба. Крові для аналізу на інфекції малувато. Але вона таки є.

– Найбільш небезпечним є виконання татуювань за допомогою багаторазових машинок. Адже якщо машинку погано або взагалі не продезінфікують, то у випадку нанесення тату людині, яка хвора на гепатит, інфікована кров потрапляє на голку і, відповідно, може залишитись на машинці. І досить вірогідним для клієнтів такого тату-салону буде отримання не лише омріяного татуювання, але й гепатиту, – пояснює інфекціоніст Ігор Анастасій.

* * *

Якби не той аналіз перед пологами, Марина могла б і не дізнатися про гепатит, що протягом років вбивав її печінку. Гепатит С протікає без жодних симптомів – печінка не болить аж доки не відмовить.

Марині пощастило, що Микита народився здоровим. І хоча йому зараз лише чотири місяці, він вже врятував мамі життя.


Марія ЗЕМЛЯНСЬКА,
бюро журналістських розслідувань «Свідомо»,
для «Нашого слова»



13:11 | 31.05.2010 р.
За інф. "Наше слово"

Категория: Разное | Просмотров: 1059 | Добавил: tinet | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат
500
Новые добавления
Файлы:
23 Октября 2010
Как правильно выйти ... (Книги)
24 Августа 2010
Дмитро Степовик. Іст... (Книги)
23 Июня 2010
Молитвенный щит (Молитвы)
23 Июня 2010
Иконы и молитвы в ра... (Молитвы)
Статьи:
04 Декабря 2010
Пост без прикрас (Мои статьи)
04 Декабря 2010
Христианский брак ес... (Мои статьи)
20 Ноября 2010
Как выбирать духовни... (Мои статьи)
11 Ноября 2010
Милостыня должна поп... (Мои статьи)
Сайты:
11 Февраля 2011
Псалтирь (Библия и христианская литература)
11 Февраля 2011
Молитвослов (Молитвы)
02 Декабря 2010
"СЛОВО" - ... (Полезные ссылки)
08 Ноября 2010
Миссионерско-апологе... (Похожие сайты)
В Нежине
Прогноз погоди в Ніжині
Ніжин на мапі світу
Наша кнопка

Смело масштабируйте картинку ;)
Лучше всего наш сайт смотреть через:
Copyright orthodox-nezhin.at.ua © 2024 |