Чтобы не видеть вверху этот надоедливый рекламный баннер от UCOZ, регистрируйтесь в системе или входите со своего глобального аккаунта
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Май 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Поиск по сайту
Разделы
Новости братства [27]
События в мире [199]
Новости сайта [12]
Новости православия [72]
События в Украине [86]
Интересная информация [80]
Разное [23]
Авторская рубрика [7]
Размышления участников нашего братства...
Историческая справка [13]
Дополнительно
Наш опрос
Що означає для вас Пасха Христова?
Всего ответов: 44
Друзья сайта


Храм Всіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Одигитрия




Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная | Регистрация | Вход
Три хвилини біля Туринської Плащаниці
09:47
Для отримання шенгенської візи під час співбесіди в італійському консульстві виявилося достатнім двох слів: «Туринська Плащаниця».

І вже через тиждень, сидячи біля ілюмінатора, я роздивлялася пропливаючі під крилом літака вершини Альп, зелені поля і змійки річок. Маленький аеропорт біля підніжжя Західних Альп, автобус, і… Ось він, Турин - центр провінції П’ємонт, столиця Савойської династії (рід, що правив тутешніми місцями з XI століття), і у минулому, недовгий час - столиця всієї Італії. Батьківщина футбольного клубу «Ювентус» і відомих у всьому світі автомобільних заводів «Фіат».


Турин. Площа Кастело.

Сучасне індустріальне місто, де органічно сусідами стали античність і бароко, завжди повне туристів зі всього світу. Але ця весна у місті особлива. Нині Турин привабливий не лише своїми прекрасними музеями і палаццо, головна мета гостей Турину в ці дні - це відвідини Сидонської капели.

Саме в цьому храмі з 10 квітня по 23 травня виставлена для поклоніння найбільша християнська святиня - похоронні пелени, в які Йосип Арімафейський і жінки-мироносиці загорнули після хресних страждань і розп`яття Тіло Христове. Тонкий льняний плат, розміром приблизно чотири метри на метр, зберігає справжні відбитки тіла і лиця Ісуса Христа, і відомий як Туринська Плащаниця. У 1204 році Плащаниця була вивезена хрестоносцями з розграбованого Константинополя і після подорожей Європою зберігається в Сидонській капелі.


Тонкий льняний плат, розміром приблизно чотири метри на метр, зберігає справжні відбитки тіла і лиця Ісуса Христа

Виставляється святиня для поклоніння рідко, останній раз це відбувалося десять років тому, в 2000 році. Паломників безліч, але звичного для нас стовпотворіння немає, все розписано і продумано до дрібниць. Щоб потрапити у ці дні до Сидонської капели, потрібно заздалегідь зареєструватися на офіційному сайті Туринської Плащаниці , у якого, до речі, є і російська версія. Для тих, хто не встиг це зробити на батьківщині, зарезервувати час відвідин святині можна у Турині, у книжковому магазині на площі Кастело, перед собором. Тут пілігримам пропонують придбати на згадку про паломництво всілякі сувеніри: книги, ікони, фільми, репродукції Плащаниці. У магазині людно й покупці сувенірів шикуються в чергу. Біля капели безліч поліції і волонтерів у національних костюмах, чергують медики. Усі готові відповісти на будь-яке питання.

Наша інтернаціональна група зареєстрована на поклоніння до Плащаниці на восьму ранку. У групі православні паломники з Москви, Троїце-Сергієвої Лаври, із Молдови, Лондону і Києва. Домовляємося, що стоячи у черзі до Плащаниці, будемо читати акафіст Ісусові Сладчайшему і проспіваємо пасхальні стихири, але знову переконуємося у тому, що людина припускає, а Бог влаштовує. У цей ранній час народу виявляється зовсім мало, і ми майже бігом проходимо весь маршрут, який починається в підвалі Сидонської капели і завершується біля святої Плащаниці.

Перед тим, як увійти до капели, демонструється спеціально знятий фільм, у якому йдеться про частини Плащаниці, на яких відобразилися поранені і прободрені руки, ноги, тулуб, спина і лице Спасителя. Перегляд фільму виявися просто необхідний, адже на перебування перед святинею відводиться не більше трьох хвилин.

Підійти прикластися до святині, як прийнято в православній традиції, на жаль, не можна, тому що Плащаниця розміщена у вівтарній частині капели, на висоті близько трьох метрів за бронебійним склом, а перед нею встановлені спеціальні турнікети. Почесна варта гвардійців із двох боків, і пані, що читає у мікрофон молитву латиною. Але краще б вона мовчала!.. У ці хвилини так хочеться тиши!..

Плащаницю підсвічують з середини і ще здалека видно всі її деталі. Все саме так, як ми колись про неї читали і бачили під час перегляду фільму: неяскраві золотисто-коричневі відбитки Святого Тіла Христова, яке зазнало тортур і страту… Зовсім немає часу розглянути Плащаницю як слід, треба встигнути найголовніше - швидше помолитися, поки не попросили йти. Відчуваю себе Фомою, адже «блаженні ті, що не бачили і віруючі». Кладу з молитвою декілька поклонів. Дивно, але навіть чтиця не заважає, її начебто немає: тільки я і Господь. Час швидко спливає і нас просять йти, щоб звільнити місце для наступної групи паломників. Йти не хочеться, але такий порядок. Дізнаюся, що помолитися можна у кінці храму, перед виходом, або в центральному нефі храму.


Церква св. Максима Туринського (РПЦЗ)

Наш подальший шлях пролягає до святинь Мілану - грандіозного собору Дуому, базилік Сан Амброджіо, Сан Лоренцо, і церкви Санта Марія делла Граціє. Паломництво закінчується молитвами перед мощами святителя Амвросія Медіоланського, святих мучеників Гервасія і Протасія, а також мучениці Наталії.

Як правило, Ватикан відкриває доступ до святині кожні 25 років. У XX столітті реліквію відкривали на загальний огляд лише чотири рази.

Очікується, що наступного разу доступ до Туринської Плащаниці відкриється не раніше, ніж через 10 років.


Монахиня Херувима (Римська), Свято-Флорівський жіночий монастир, м. Київ

постiйна адреса статтi: http://culture.unian.net/ukr/detail/188767

Категория: Интересная информация | Просмотров: 836 | Добавил: tinet | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат
500
Новые добавления
Файлы:
23 Октября 2010
Как правильно выйти ... (Книги)
24 Августа 2010
Дмитро Степовик. Іст... (Книги)
23 Июня 2010
Молитвенный щит (Молитвы)
23 Июня 2010
Иконы и молитвы в ра... (Молитвы)
Статьи:
04 Декабря 2010
Пост без прикрас (Мои статьи)
04 Декабря 2010
Христианский брак ес... (Мои статьи)
20 Ноября 2010
Как выбирать духовни... (Мои статьи)
11 Ноября 2010
Милостыня должна поп... (Мои статьи)
Сайты:
11 Февраля 2011
Псалтирь (Библия и христианская литература)
11 Февраля 2011
Молитвослов (Молитвы)
02 Декабря 2010
"СЛОВО" - ... (Полезные ссылки)
08 Ноября 2010
Миссионерско-апологе... (Похожие сайты)
В Нежине
Прогноз погоди в Ніжині
Ніжин на мапі світу
Наша кнопка

Смело масштабируйте картинку ;)
Лучше всего наш сайт смотреть через:
Copyright orthodox-nezhin.at.ua © 2024 |