Чтобы не видеть вверху этот надоедливый рекламный баннер от UCOZ, регистрируйтесь в системе или входите со своего глобального аккаунта
Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Январь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Поиск по сайту
Разделы
Новости братства [27]
События в мире [199]
Новости сайта [12]
Новости православия [72]
События в Украине [86]
Интересная информация [80]
Разное [23]
Авторская рубрика [7]
Размышления участников нашего братства...
Историческая справка [13]
Дополнительно
Наш опрос
Как вы узнали о нашем сайте?
Всего ответов: 33
Друзья сайта


Храм Всіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство

Одигитрия




Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная | Регистрация | Вход
Новорічна пожежа – привід для чого?
11:20

У ніч з 31-го на 1-е, за чверть до дванадцятої у Чернігові згорів намет - «походная церковь» Української православної церкви Московського патріархату біля Катерининської церкви, яка неофіційно вважається візитною карткою міста, бо розташована на в’їзді до міста. Також вона є кафедральним храмом Чернігівської єпархії УПЦ Київського Патріархату. Ця подія зафіксована чернігівським правоохоронними органами під номером №1 у році, що наступив.
У цей час в іншому кінці алеї, на центральній Красній площі, чернігівці, нічого не підозрюючи, зустрічали Новий Рік. Міліціонерів було чимало, не заперечувалося розпивання під ялинкою напоїв – все ж таки свято!

Протистояння довкола Катерининської церкви має давню і складну історію. У свій час голова облдержадміністрації Микола Лаврик підписав рішення про передачу цього храму козацькій православній громаді УПЦ КП. І в цьому була історична логіка, адже церква була зведена на честь звитяги чернігівських козаків під час російсько-турецької війни кінця 17-го сторіччя.
Рішення викликало активне неприйняття московського патріархату, що і вилилося у протистояння, до якого долучилися громадські організації, політичні партії. Найактивніші з протестувальників з боку московського патріархату на знак незгоди з рішенням влади встановили намет, де постійно перебували пікетувальники і відбувалося так зване «молитвенноє стояніє». Судова процедура з протестами тривала кілька років, допоки Вищий адміністративний суд України 22 травня 2008 року не ухвалив остаточне рішення, визнавши дії голови облдержадміністрації правомірними.

За цей час, у період невизначеності влади, представники громадських організацій намагалися кілька разів демонтувати намет. Але працівники правоохоронних органів ставали фактично на боці пікетувальників і навіть певний час забезпечували охорону цього незаконно встановленого об’єкту. Один раз намет вже горів – за версією пікетувальників це був підпал, проте довести це не змогли, за іншою вибух газового балону, який використувався для обігріву та приготування їжі.
Згідно юридичної процедури виконати рішення суду про демонтаж незаконно встановленої «малої архітектурної форми» мали працівники Державної виконавчої служби в Чернігівській області. Проте жодних дій щодо виконання правочинного рішення не було проведено.

Нова влада, яка послідовно наголошує на обов’язковості дотримання і безумовного виконання законів, у цьому питанні чомусь не виявляє сподіваної наполегливості. Натомість, після того як згорів намет, у відкритій кримінальній справі почали проводити слідчі дії з активістами громадських організацій, політичних партій, активними громадянами – прихильниками української православної церкви. Певно, основною розглядається версія умисного підпалу, ну, звісно ж, прихильниками УПЦ КП, а інші версії відкидаються. Аргументують це тим, що 1-го січня -- день народження Героя України Степана Бандери і в такий спосіб його прихильники могли відзначити це свято.

Першим був допитаний настоятель храму святої великомучениці Катерини отець Євген Орда, якому було дивно чути запитання від слідчого: чи не могли б Ви вказати на підозрюваних у підпалі, назвати прізвища активістів?
Станом на 2-ге січня кількість опитаних зросла до декількох десятків, серед яких «мав честь» бути і автор цього матеріалу.
А тепер спробуймо спокійно проаналізувати факт, причини і наслідки цієї новорічної, але зовсім не святкової, історії. У Чернігові протягом останнього місяця було зафіксовано декілька спроб підпалів: офісу Компартії, офісу Партії Регіонів, а тепер і намету «провладної» церкви. Напрошується простий висновок – потенційними натхненниками і виконавцями цих дій можуть бути лише опоненти нової влади із середовища опозиції.

Пригадаємо події минулого літа, які сколихнули Чернігів – розгул кривавого «чернігівського маніяка». На одному з центральних телеканалів пройшла інформація від колишнього керівника прес-служби Міністерства внутрішніх справ про належність злочинця до прихильників фашистських ідей. Пізніше виявилося, що це твердження помилкове, але ніхто цю інформацію вже не спростував.
Історія знає підпали – і більш масштабні за розмірами і наслідками. Класичним прикладом є Німеччина тридцятих років минулого століття. Коли вождь німецької нації вирішив остаточно розправитися з комуністичною опозицією, в нагоді якраз став підпал Рейхстагу, ініційований, як потім з’ясувалося його оточенням. Були звинувачені комуністи і, як результат, репресії щодо опозиційних партій.

Як би там не було у нашому випадку – значна частина відповідальності внаслідок безвідповідальності, вибачте за тавтологію, лежить на владі. Потрібно визначитися: або виконувати рішення суду, або його відміняти і приймати наступне рішення.
Так само як і визначатися з непродуманою практикою надання приміщень під офіси політичним партіям у житлових будинках. Мешканці сусідніх квартир не повинні страждати від дій політичних екстремістів.
Безкінечна невизначеність призводитиме до постійних «вибухових» ситуацій.

Олександр ЯСЕНЧУК

Джерело: Всеукраїнська тижнева газета "Сіверщина"

Категория: События в Украине | Просмотров: 869 | Добавил: tinet | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Мини-чат
500
Новые добавления
Файлы:
23 Октября 2010
Как правильно выйти ... (Книги)
24 Августа 2010
Дмитро Степовик. Іст... (Книги)
23 Июня 2010
Молитвенный щит (Молитвы)
23 Июня 2010
Иконы и молитвы в ра... (Молитвы)
Статьи:
04 Декабря 2010
Пост без прикрас (Мои статьи)
04 Декабря 2010
Христианский брак ес... (Мои статьи)
20 Ноября 2010
Как выбирать духовни... (Мои статьи)
11 Ноября 2010
Милостыня должна поп... (Мои статьи)
Сайты:
11 Февраля 2011
Псалтирь (Библия и христианская литература)
11 Февраля 2011
Молитвослов (Молитвы)
02 Декабря 2010
"СЛОВО" - ... (Полезные ссылки)
08 Ноября 2010
Миссионерско-апологе... (Похожие сайты)
В Нежине
Прогноз погоди в Ніжині
Ніжин на мапі світу
Наша кнопка

Смело масштабируйте картинку ;)
Лучше всего наш сайт смотреть через:
Copyright orthodox-nezhin.at.ua © 2024 |